Петок, 22 Септември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

10те најуспешни компании во Македонија, Словенија и Хрватска во 2022 година

Ја дополнуваме претходната споредба на компаниите од Македонија, Словенија и Хрватска според вкупен приход, со споредба на компаниите од овие земји според добивка пред оданочување.

Разликите кои ги имаат остварено најголемите компании според вкупен приход беа доста големи, меѓутоа во однос на добивката пред оданочување забележуваме уште поголеми разлики. Па така, на пример, 10те најуспешни компании од Словенија оствариле дури 230,64% поголема добивка пред оданочување во 2022 година наспрема 10те компании од Македонија, додека разликата кај првата најуспешна компанија од двете земји е дури 234,24%.


Малку пониска, но сепак повеќе од двојно поголема добивка пред оданочување оствариле компаниите од Хрватска односно 10те најуспешни Хрватски компании, во 2022 година. Споредбено со Македонија, Хрватска има 161,09% поголема добивка пред оданочување, а пак првата најуспешна компанија од Хрватска остварила 147,42% поголема добивка од првата најуспешна компанија од Македонија. 


Во однос на дејностите кои се застапени кај овие 30 компании од трите земји, не може да се каже дека значително преовладува било која дејност, меѓутоа позастапени се производство, снабдување и трговијата со електрична енергија, трговија со фармацевтски производи, телекомуникации, производство и преработка на метали и други. 


Најголемата индустрија во Македонија низ бројки

Индустријата за производство на делови и опрема за моторни возила е најголемата и најуспешната индустрија во последните години во Македонија. Замавот го зема со напливот на странски директни инвестиции на кои бизнис климата во нашата држава им се виде поволна.

ГЕМАК Трејд - лидер на пазарот за увоз и дистрибуција

Гемак е компанија која цели 3 децении е лидер на пазарот за увоз и дистрибуција и стратешки партнер на едни од најпродаваните светски брендови на алкохолни и безалкохолни пијалаци, тутун, кафе, храна и непрехрабрени производи.

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт