Понеделник, 22 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Даути Комерц - двигател на дистрибуцијата на македонскиот пазар

Даути Комерц, веќе 20 години, од првото издание на едицијата 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ® компании во Македонија е дел од листите на најголеми и дел од листите на најуспешни компании во земјата.

2022 година ја завршија со пораст на вкупниот приход од 20% во споредба со претходната 2021 година. Додека податоците од 2023та година се во обработка да разгледаме нешто за нивните услуги. 


Даути Комерц повеќе од три децении е препознатлив бренд во делот на продажба и дистрибуција на производи во нашата земја, регионот и европскиот пазар. Нивната главна дејност е Неспецијализирана трговија на големо. Продажба на роба од увозните и домашни брендови за кои компанијата е дистрибутер опфаќа 3657 потрошувачки објекти во земјата, ланци на маркети, локални дистрибутери и големи потрошувачи. Дистрибуцијата се одвива преку специјализирани комерцијални Дивизии и тоа:

• Дивизија Milk & Meat - Дистрибуција на производи од млечни и месни производи

• Дивизија Food & Drinks - Дистрибуција на храна и пијалоци

• Дивизија Hygienе & Cosmetic - Дистрибуција на производи за хигиена и козметика

• Дивизија Alkaloid - Дистрибуција на производи од Алкалоид Скопје, производи од хемија, козметика и билкарство (чаеви)

• МикроДистрибуција - Дистрибуција врата до врата

• Coffe Shop - Дистрибуција на производи за потребите на кафетерии и ресторани

• Fruit & Vegetable - Продажба на свежо овошје и зеленчук, преку дивизијата “Milk & Meat”

Даути Комерц е активно присутен и во регионалната економија преку дистрибутивните и административни објекти и центри во Албанија (Драч), Косово (Урошевац) и во Црна Гора (Подгорица). Oва зборува за перманентниот развој и долгорочната деловна стабилност. Континуираното инвестирање во логистичките центри во Северна Македонија и Западен Балкан и тоа во делот на интегрирање на квалитетeн кадар и имплементирање на нови технологии зборува за новата динамика која компанијата веќе ја има поставено. 


Растот и развојот на Даути Комерц продолжува и со просторот на Извозниот Центар. „Просторот на Извозниот Центар кој ќе биде со површина од 30 илјади метри квадратни и ќе има капацитет од 50 илјади тони стока и ќе биде според современите трендови. Компанијата континуирано реализира капитални инвестиции во зголемување на логистичките капацитети. Центарот е наметнат како потреба за развој на компанијата, која е насочена кон извоз на локални производи на европските пазари и ќе биде двигател на бизнисот во земјава. Ние го трансформираме начинот на трговија во понапредна форма. Домашните производители сами немаат моќ да бидат на пазарите во ЕУ и САД но ние сме специјализирани во дистрибутивниот дел и ќе создаваме нови можности.“ изјави Елхам Даути, Менаџер за продажба во Даути-Комерц, во интервјуто за Клуб200.


Даути Комерц во последниот период стабилно чекори во делот на лиценцирање и добивање на административни одобренија и тоа за слободен економски оператор, царински склад односно локално царинење, со цел да се биде поефикасен во работењето и долгорочноста. Главен приоритет и платформа во последниот период е поголема дистрибуција на познати домашни и странски брендови во европските односно ЕУ пазарот и етаблирање на Даути Комерц во светските деловни текови. 


Јавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.

15 години Државна лотарија

Државна лотарија, пред влезот во 2024-та одбележа 15 години постоење.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт