Понеделник, 22 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Финансиските резултати на банките во периодот од 2018 до 2022 година

Банкарскиот сектор во Македонија во глобала е непроменет во изминатите пет години. Единствените промени кои настанаа во поглед на банките кои делуваат на пазарот е припојувањето на Охридска банка кон Шпаркасе банка во 2020 година, како и прекин на делувањето на Еуростандард банка која неколку години беше во стечај.

Во 2022 година на банкарскиот пазар има 13 активни банки кои работат со физички и правни лица. Во овој анализиран период, четирите најголеми банки остануваат непроменети и речиси со исти рангови во секоја година. Тука се Стопанска Банка АД Скопје, Комерцијална Банка АД Скопје, НЛБ Банка АД Скопје и Халк Банка АД Скопје.

Од прикажаните податоци на графикот во текстот подолу, може да се забележи дека вкупниот капитал и резерви во 2018 година изнесуваче 63,1 милијарда денари и оттогаш секоја година се зголемуваат. Најголемото зголемување е во 2022 година, кога банките реализирале 93,5 милијарди денари во капитал и резерви или 13,16% повеќе од претходната година. 

Што се однесува до остварената добивка пред оданочување, тука има и надолни движења, во 2019 и 2020 кога вкупната добивка се намалила за 10,9% и 8,6%. Во 2021 година има пораст од 26,6%, додека во 2022 има значително зголемување од 199,78% и тогаш вкупната добивка изнесувала 30,1 милијарда денари. 


Во поглед, пак, на бројот на вработени, за жал трендот е опаѓачки и секоја година се помалку луѓе се вработени во овие институции. Почнувајќи со 5763 лица во2018 година, банкарскиот сектор 2022ра ја заврши со 5,9% помалку вработени лица или 5424. 

Повеќе податоци за банките и нивните финансиски резултати низ годините може да најдете тука


Јавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.

15 години Државна лотарија

Државна лотарија, пред влезот во 2024-та одбележа 15 години постоење.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт