Петок, 14 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Финансиските резултати на компаниите за нискоградба во 2022 година

Во оваа анализа ги истражуваме финансиските резултати на градежните компании за нискоградба за 2022. Преку анализата на приходите, добивките, растот на приходите и добивките, како и вработените, можеме подобро да ги разбереме перформансите на овие компании и нивната ефикасност во текот на годината.

Најпрво, да ги погледнеме вкупните приходи. На првото место, со убедливо највисоки приходи е ЈП За државни патишта со остварени впечатливи 13,1 милијарди денари, што е значително поголемо во споредба со другите компании. Во исто време, компанијата РУД-КОП ДООЕЛ има најмали приходи од 554,3 милиони денари.

Следно, ги разгледуваме остварените добивки пред оданочување. И тука Јавното Претпријатие за државни патишта води со впечатливи 3,7 милијарди денари, додека РУД-КОП ДООЕЛ е пак на последно место со остварено добивка од само 94,5 милиони денари.


Кога го земаме во предвид растот на приходите и добивките, забележуваме дека компаниите имаат различни резултати. На пример, ЈП За државни патишта има импресивен раст од 44,75% во приходите и 148,03% во добивките, додека РУД-КОП ДООЕЛ има негативен раст од -35,20% во приходите и -58,20% во добивката. Сепак, на прво место со најголем пораст на вкупните приходи и на добивката пред оданочување се најде Марковски Компани ДООЕЛ од Битола која оствари 173,71% зголемување на приходите и 1523,67% зголемување на добивката.

Конечно, бројот на вработени од прикажаната анализа може да ни даде претстава за големината и интензивноста на операциите на компаниите. Тука првото место го зазема ГД Гранит со 1064 вработени во 2022 година, додека најмалку вработени лица имаше во РУД-КОП ДООЕЛ, а бројката изнесуваше 71 вработен.

Да заклучиме, финансиските податоци на градежните компании во Република С. Македонија за 2022 година покажуваат различни перформанси и тенденции. Преку анализата на овие податоци, можеме да донесеме информирани одлуки и да ги разбереме динамиките во ова мало делче од нашата економија.


Стратегии за успех од искуството на Актива

Ефективното управување со проекти е критично во градежната и производствената индустрија, временските рокови, буџетите и квалитетот се постојано во прашање.

Адора Инженеринг - лидер во градежништво и еколошката свесност во земјата и регионот

Адора Инженеринг е една од најпознатите македонски градежни компании која од пред неколку години своите активности ги прошири и во некои од соседните држави.

Најголемите дистрибутери на храна и пијалаци во 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како најсеопфатна едиција која ги содржи податоците за најдобрите компании на пазарот, може да понуди широка палета на анализи од податоците со кои располага. Овој пат ги опфативме компаниите за дистрибуција на храна и пијалаци кои се најдоа на листите во 2022 година.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт