Четврток, 07 Декември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

ЈУБИЛЕЈНО - 200те НАЈУСПЕШНИ компании во 2022

Како и секоја година така и за 2022, 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ ги рангираше најуспешните компании на домашниот пазар, според добивка пред оданочување остварена во минатата година.

Очекувано, исто како и претходните години, првата најуспешна компанија е Џонсон Мети, со добивка од 4,9 милијарди денари. Втора на ранг листата е ЈП Државни Патишта со добивка од 3,7 милијарди денари. По нив следи рудникот САСА чија добивка во 2022 изнесуваше 2,8 милијарди, а четвртото место го заземаат Електрани на Северна Македонија со добивка од 2,5 милијарди денари. На петто место се најде ИГМ Трејд од Кавадарци со остварени 2 милијарди денари добивка. 

Вкупно остварената добивка пред оданочување на 200 најуспешни компании изнесуваше 72.1 милијарди денари, што во споредба со претходната 2021, кога добивката изнесуваше 62,3 милијарди денари, е за 15,73% повеќе. 

Табелата подолу ги прикажува 200 најуспешни компании и нивната добивка, а за повеќе податоци и информации може да кликнете тука.
Финансиските перформанси на ДМ во Македонија

ДМ Дрогерие Маркт е уште една странска компанија со успешна приказна на македонското поднебје.

Најголемите играчи на пазарот на труд во Македонија

Еден од повеќето важни аспекти на кои влијаат најголемите и најуспешните компании, а со тоа придонесуваат кон пораст на македонскиот стандард и општо на економијата, е вработеноста.

Фискалната сила на Шпаркасе банка

Шпаркасе банка е дел од една од најмоќните банкарски групации во Југоисточна Европа -Steiermärkische Sparkasse лоцирана во Грац, Австрија.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт