Среда, 17 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Кои беа 10те најголеми работодавци во 2022 година

Ги претставуваме 10те најголеми работодавци од 200те најголеми и 200те најуспешни компании кои во 2022 година се истакнаа според просечниот број на вработени.

Се чини дека оваа година помеѓу 10те компании кои вработуваат најмногу луѓе се еднакво застапени домашните и странските директни инвестиции. Како што можеме да видиме од табеларниот приказ подолу низ текстот, првата компанија со најголем број на вработени е странската Кромберг и Шуберт Македонија Бт ДООЕл, која минатата година имала просечен број на вработени од дури 6270 лица.

После неа следи ДММ Дрекслмајер Мануфактуринг, која е исто така една од странските директни инвестиции, со број на вработени од 6213 лица. Трета на листата, а прва домашна компанија која се вбројува како една од најголемите работодавци е АД ЕСМ, Скопје каде што во 2022 година работеле 4258 лица. ЕСМ воедно е и најуспешната компанија помеѓу 10те најголеми работодавци, рангирана на 4то место според добивката пред оданочување во 2022 година.

Повторно се враќаме на странските компании, односно Амфенол Технолоџи од Кочани е 4та на листата со 2535 вработени. Приближен број на вработени имала и следната компанија Гентерм Северна Македонија со 2322 лица. 

Понатаму следи Алкалоид АД со 1965 вработени, Јавното Претпријатие Национални Шуми со 1921 вработени, а 8то место на листата го зазема Макпетрол АД со 1914 вработени која исто така е и најголемата компанија во анализава, со ранг на 4то место според вкупниот приход во 2022 година. 

На листата се најде и Никоб ДОО од Скопје која се занимава со услуги за заштита со помош на сигурносни системи и која вработува 1827 лица. 

За крај, последната компанија е Адиент Сеатинг од Штип со 1676 вработени чија дејност е производство на текстилни производи за моторни возила. 


Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт