Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Колку добивка оствариле маркетите за изминативе пет години?

Според анализата на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ, маркетите во текот на изминатата година профитирале како никогаш до сега.

Анализата е извршена на единаесет маркети кои што во изминатите пет години завземаат место помеѓу 200те најголеми и најуспешни компании според податоците на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ добиени од Централниот регистар на Република Северна Македонија. На листата доминираат македонски маркети, поточно девет од единаесет, иако секоја година како најуспешен маркет се позиционира грчкиот инвеститор ВЕРО, додека пак КАМ МАРКЕТ води во ранг-листата на најголеми маркети. Сепак, седум од десет маркети секоја година консекутивно завземаат место и на двете ранг-листи направени според остварен приход и добивка пред оданочување, а интересен е и фактот дека речиси половина од маркетите изминатата година оствариле најголема бруто добивка во изминатите пет години што значи дека и покрај глобалната финансиска криза како последица од пандемијата, граѓаните масовно издвојуваат средства за прехрамбени производи и основни намирници. Во прилог можете да го погледнете графичкиот приказ за анализата на единаесет добро познати маркети извршена врз основа на нивната добивка пред оданочување во денари.
Колку луѓето им веруваат на осигурителните компании за време на пандемијата?

Погледнете колку бруто полиси имаат остварено осигурителните компании минатата година.

Територијална застапеност на 200те најголеми компании во Македонија

Повеќе од половина од најголемите фирми се наоѓаат во главниот град. Погледнете ја статистиката за останатите градови.

10 компании со најголем број на вработени

Погледнете кои се десетте компании во Македонија со најголем број вработени.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт