Петок, 14 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Компаниите за високоградба под лупата на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Во табелата подолу се претставени податоците за вкупниот приход и добивката пред оданочување на компаниите за високоградба, односно оние чија дејност е изградба на станбени и нестанбени објекти, како и нивните трендови во растот на овие параметри.

Анализата ни дава значајни увиди за економската состојба и деловните стратегии во индустријата.

Приходот и растот на приходот:

Компаниите во табелата покажуваат значителни варијации во приходот, кој се движи од 249,8 милиони денари остварени од Ранвеј Инженеринг ДОО од Струмица, до 2,1 милијарда денари остварени од Жикол ДООЕЛ исто така од Струмица.

Што се однесува до растот на приходот, исто така има големи варијации. Највисок раст на приходот од 122,31% е забележан кај НГА Иншаат Аноним Ширкети, Скопје, што укажува на агресивен пораст на пазарот и веројатно значајно зголемување на пазарниот удел. Од друга страна, СИМ Инженеринг ДОО, Струмица има најнизок раст на приходот од само 5,96%, што укажува на стабилен но релативно бавен пораст.

Добивка и растот на добивката:

Добивката на компаниите во табелата се движи од 44,5 милиони денари на НГА Иншаат Аноним Ширкети, до десет пати повисок износ од 430,4 милиони денари остварени од Адора Инженеринг која воедно е и најуспешната помеѓу компаниите во својата дејност.

Растот (или падот) на добивката варира од -36.90% до 365.63%. Највисок раст на добивката има Голден Арт ДОО, Скопје, што укажува на исклучително успешна стратегија за зголемување на профитабилноста. Од друга страна, СИМ Инженеринг ДОО, Струмица има негативен раст на добивката од -36.90%, што укажува на значителни предизвици во одржувањето на профитабилноста, и покрај растот на приходот.


Вработени

Што се однесува до бројот на вработени лица во овие компании, на првото место се најде Жикол ДООЕЛ со 416 вработени во текот на 2022 година. Со нешто помал број на вработени, 389 лица, на второ место е Рапид Билд од Куманово. Последното место го зазема К.С.А Интернатионал ДОО со само 2 вработени. 

Во целина, табелата ни покажува дека компаниите во оваа индустрија имаат различни стратегии за раст и профитабилност. Некои се фокусираат на агресивен пораст и проширување, додека други се соочуваат со предизвици во одржувањето на профитабилноста, и покрај стабилниот или растечки приход.

Повеќе податоци за компаниите и нивните резултати може да најдете тука.


Стратегии за успех од искуството на Актива

Ефективното управување со проекти е критично во градежната и производствената индустрија, временските рокови, буџетите и квалитетот се постојано во прашање.

Адора Инженеринг - лидер во градежништво и еколошката свесност во земјата и регионот

Адора Инженеринг е една од најпознатите македонски градежни компании која од пред неколку години своите активности ги прошири и во некои од соседните држави.

Најголемите дистрибутери на храна и пијалаци во 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како најсеопфатна едиција која ги содржи податоците за најдобрите компании на пазарот, може да понуди широка палета на анализи од податоците со кои располага. Овој пат ги опфативме компаниите за дистрибуција на храна и пијалаци кои се најдоа на листите во 2022 година.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт