Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

НАЈПРОФИТАБИЛНИ КОМПАНИИ ВО МАКЕДОНИЈА И РЕГИОНОТ

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ во својата содржина ги обработува податоците за компаниите во Македонија, но ги вклучува и земјите од регионот.

Па, така, денеска ви претставуваме една споредба на првите 5 компании во Македонија, Хрватска и Словенија според добивката пред оданочување во последните 5 години. 

На графиконите подолу ги прикажуваме движењата на добивката пред оданочување низ годините, а во табелата во прилог може да се видат и износите на добивките на компаниите согласно рангот.
Како што и може да се претпостави, заклучуваме дека македонската економија и македонските компании имаат доста пониска добивка од компаниите во другите држави, но тоа е и очекувано со оглед на тоа дека нашата држава е доста помала и економијата допрва се развива. На пример, добивката пред оданочување која ја оствариле 5те најуспешни компании во Македонија во 2021 година е за 172% помала од онаа остварена од 5те најуспешни компании во Хрватска и дури 236% од добивката во Словенија. Оваа разлика е значително помала ако ги споредиме Хрватска и Словенија меѓу себе, односно изнесува 23,6%. КАМ маркет го отвора својот најголем маркет во Куманово и воедно бележи ново покачување на платите

Најголемиот малопродажен синџир во земјава, „КАМ“, отвори нов 3-ти маркет во Куманово, лоциран на улица „7“ бр. 32. Исто така во „КАМ маркет“ има и ново покачување на платите на вработените

ЕРИ Корпорација – италијански бренд со производство во Македонија

Ери Корпорација е компанија основана во Македонија, со мешовит италијанско-македонски капитал, во 2015 година.

ЕУРО-ФАРМ – застапник за над 20 светски брендови од фармацевтската индустрија

Еуро – Фарм е модерна, иновативна, општествено одговорна компанија која работи на македонскиот пазар од 2000 година.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт