Петок, 24 Мај 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Општествена одговорност: трајна посветеност на Пекабеско

Во свет каде корпоративната општествена одговорност се повеќе се нагласува, некои компании се издигнуваат над останатите не само поради нивните достигнувања, туку и поради вредностите што ги отелотворуваат.

Пекабеско АД, камен-темелник на интегритетот и извонредноста во македонскиот сектор за преработка и производство на месо, го прикажува тоа преку својата цврста посветеност на општествената одговорност.

Основана во 1972 година како скромно претставништво во Скопје, Пекабеско АД прерасна во моќник на иновации и извонредност во последните четири децении. Во 1991 година, среде растечката ера на приватизацијата во Македонија, Пекабеско стана една од пионерските компании што целосно ја прифати приватизацијата, поставувајќи преседан за другите.


За Пекабеско, секоја година се одбележува поглавје на успех, обележано со немилосрдни иновации и стратешки инвестиции за да се задоволат барањата на нивната индустрија кои се развиваат. Од 2003 година, компанијата постојано се искачуваше на рангот на најголемите компании во Македонија, што е доказ за нејзината непоколеблива посветеност на извонредноста.

Иако финансискиот успех е несомнено важен, сепак вистинската мерка за постигнувањата на Пекабеско е во неговото влијание врз заедницата. Од зголемување на бројот на вработени за речиси 200% во текот на две децении до зголемување на приходите и профитот, наративата за раст на Пекабеско е испреплетена со неговата посветеност на општествената одговорност.

Еден од столбовите на стратегијата за општествена одговорност на Пекабеско е ангажманот во заедницата. Преку партнерства со локални организации, Пекабеско активно придонесува во иницијативите насочени кон справување со социјалните предизвици и поттикнување одржлив развој. Без разлика дали се работи за поддршка на проекти за зачувување на животната средина или за залагање иницијативи за маргинализирани групи, придонесите на Пекабеско се протегаат многу подалеку од ѕидовите на неговите објекти.

За Пекабеско одржливоста не е само збор, тоа е основна одговорност. Компанијата постојано инвестира во технологии и процеси кои го минимизираат нејзиниот еколошки отпечаток, од мерки за намалување на отпадот до енергетски ефикасни практики. Преку прифаќање на еколошки пакувања и истражување на обновливите извори на енергија, Пекабеско ја демонстрира својата посветеност на грижата за животната средина и одржлива иднина.


Низ патот на работењето на Пекабеско се посветените вработени кои го водат успехот на компанијата. Преку иницијативи фокусирани на развојот, здравјето и благосостојбата на вработените, Пекабеско негува култура на зајакнување и инклузивност. Поставувајќи приоритет на благосостојбата на својата работна сила, Пекабеско не само што негува лојалност и задоволство, туку и поставува стандарди за етички практики за вработување во индустријата.

Со цврста посветеност на извонредноста, иновациите и ангажманот во заедницата, Пекабеско гледа кон иднината со оптимизам и решителност. Останувајќи верен на своите основни вредности и истовремено прифаќајќи ги промените, Пекабеско има за цел да продолжи да обликува посветла, поодржлива иднина за генерациите што доаѓаат.


Компаниите за високоградба под лупата на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Во табелата подолу се претставени податоците за вкупниот приход и добивката пред оданочување на компаниите за високоградба, односно оние чија дејност е изградба на станбени и нестанбени објекти, како и нивните трендови во растот на овие параметри.

Финансиските резултати на компаниите за нискоградба во 2022 година

Во оваа анализа ги истражуваме финансиските резултати на градежните компании за нискоградба за 2022. Преку анализата на приходите, добивките, растот на приходите и добивките, како и вработените, можеме подобро да ги разбереме перформансите на овие компании и нивната ефикасност во текот на годината.

Шпаркасе Банка: Редефинирање на банкарството со решителни иницијативи

Во денешното динамично деловно поле, каде што успехот не се мери само во финансиска смисла, туку и со социјално и влијание врз животната средина, Шпаркасе Банка АД се издвојува како светол пример за корпоративна општествена одговорност (ООП).
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт