Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Работната сила и платите во 2020 година

Каква била стапката на вработени во 2020 и колкава била просечната плата?

Според податоците на Државниот Завод За Статистика , во 2020 година, активното население во Македонија изнесува 950 858 лица, од кои вработени се 794 909, а невработени се 155 949 лица. Во табелата подолу може да ја видите стапката и за двете категории:А каква била состојбата со платата?

Според ДЗС индексот на просечната месечна исплатена бруто плата по вработен во декемвро 2020 во споредба со декември 2019 година се зголемил и изнесува 105.7. 

Ова зголемување се должи на зголемувањето на бруто платата во следните сектори: Информации и коминикации (14.9%), рударство и вадење на камен (10.9%) и дејности на здравствена и социјална заштита (10.1%).

Просечната бруто плата по вработен во декември 2020 година изнесувала 42 227 денари.Наскоро излегува и новото издание на 200 Најголеми и Најуспешни компании каде што ќе може да ги видите податоците за платите и многу повеќе за 2021 година. Не заборавајте да ја нарачате и овогодинешната едиција. 

 

Реплек Фарм - здравје достапно за сите

РЕПЛЕК ФАРМ ДООЕЛ е модерна фабрика за производство на лекови и други фармацевтски производи.

Мермерен Кобинат, Прилеп - глобален лидер во екстракција и преработка на снежно-бел мермер

SIVEC® е регистрирана трговска марка на ситнозрнестиот бел доломитски мермер извлечен од каменоломите на компанијата, во близина на градот Прилеп.

Емша Шпед - компанија која ги надминува очекувањата во транспортните решенија

Емша Шпед се стреми да го заштити интегритетот на синџирот на снабдување во име на нивните клиенти.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт