Петок, 14 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Шпаркасе Банка: Редефинирање на банкарството со решителни иницијативи

Во денешното динамично деловно поле, каде што успехот не се мери само во финансиска смисла, туку и со социјално и влијание врз животната средина, Шпаркасе Банка АД се издвојува како светол пример за корпоративна општествена одговорност (ООП).

Како истакнат член на 200-те најголеми и успешни компании во Македонија, Шпаркасе банка поставува стандарди не само во банкарскиот сектор, туку и во позитивното придонесување за општеството и животната средина.

Академија „Млад банкар“. Во Шпаркасе Банка, инвестирањето во човечки капитал е камен-темелник на нејзиниот корпоративен етос. Билјана Санев, директор на Секторот за човечки ресурси, ја истакнува иновативната Академија „Млад банкар“. Оваа иницијатива, дел од платформата #careerwithoutbarrier, има за цел да ги негува младите таленти обезбедувајќи им уникатен спој на образование и практично искуство.


Академијата не е само за банкарски операции, тоа е холистички пристап кон личен и професионален развој. Учесниците не само што истражуваат во сложеноста на банкарството, туку добиваат и вредни увиди во креирањето на CV, техниките за продажба, корпоративните комуникации и многу повеќе. Повратните информации од младите учесници се убедливо позитивни, нагласувајќи ја ефективноста на програмата во премостувањето на јазот помеѓу академското учење и примената во реалниот свет.


Влијанието на Шпаркасе Банка ги надминува областите на образование и обука. Како дел од Steiermärkische Sparkasse Group, една од најмоќните банкарски групи во Југоисточна Европа, Шпаркасе банка игра клучна улога во економското ткиво на регионот. Нејзините финансиски перформанси, како што е потврдено со значителниот раст на капиталот, резервите и добивката пред оданочување, го нагласува значењето во банкарскиот сектор.

Со постојана нагорна траекторија на финансиските показатели во изминатата деценија, Шпаркасе банка ја зацврсти својата позиција како една од врвните банки во Македонија. Нејзините придонеси за севкупниот банкарски сектор, како во однос на капиталот, така и во однос на профитот, дополнително ја нагласуваат нејзината важност за поттикнување на економскиот раст и стабилност.

Надвор од финансиската моќ, Шпаркасе Банка е посветена на грижата за животната средина. Под банерот „Веруваме во зелена иднина“, банката започна едномесечна кампања посветена на одржливоста на животната средина. Од промовирање еколошки опции за мобилност меѓу вработените до намалување на употребата на хартија и дигитализирање на операциите, Шпаркасе Банка води со пример во ублажувањето на еколошкиот отпечаток.


Напорите на банката ги надминуваат внатрешните операции за да ги опфатат иницијативите за вклучување на заедницата и пошумување. Со партнерството со организации како „Man and Mountain“, Шпаркасе Банка активно придонесува за зачувување на животната средина и негува култура на еколошка одговорност меѓу своите засегнати страни.

Како заклучок, Шпаркасе Банка Македонија е пример за силата помеѓу финансискиот успех и општествената одговорност. Преку иницијативи како Академијата „Млад банкар“ и кампањата Зелен месец, банката не само што негува таленти и ја поттикнува еколошката одржливост, туку и поставува репер за ООП во банкарскиот сектор. Како столб на одговорното банкарство, посветеноста на Шпаркасе Банка за градење подобра иднина за своите вработени, клиенти и заедницата во целина е навистина за пофалба.


Стратегии за успех од искуството на Актива

Ефективното управување со проекти е критично во градежната и производствената индустрија, временските рокови, буџетите и квалитетот се постојано во прашање.

Адора Инженеринг - лидер во градежништво и еколошката свесност во земјата и регионот

Адора Инженеринг е една од најпознатите македонски градежни компании која од пред неколку години своите активности ги прошири и во некои од соседните држави.

Најголемите дистрибутери на храна и пијалаци во 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како најсеопфатна едиција која ги содржи податоците за најдобрите компании на пазарот, може да понуди широка палета на анализи од податоците со кои располага. Овој пат ги опфативме компаниите за дистрибуција на храна и пијалаци кои се најдоа на листите во 2022 година.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт