Петок, 14 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Фискалната сила на Шпаркасе банка

Шпаркасе банка е дел од една од најмоќните банкарски групации во Југоисточна Европа -Steiermärkische Sparkasse лоцирана во Грац, Австрија.

Групацијата е присутна во повеќе земји од Западен Балкан и претставува значајна алка во економската поврзаност на регионалните компании со своите банкарски услуги. 

Шпаркасе во Македонија се вбројува меѓу првите 5 најголеми и најуспешни банки според официјалните податоци за капитал и резерви и добивка пред оданочување. Графичкиот приказ во текстот подолу го прикажува движењето на овие параметри во изминатите 12 години откако 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ ги рангира и банките во Македонија. Забележителен е растечки тренд кај капиталот и резервите исто како и кај добивката пред оданочување, па така ако ги споредиме податоците од 2022 со оние од 2011 година, заклучуваме дека банката ги има зголемено капиталот и резервите за дури 768,36%. Во однос на 2021 година овој процент изнесува 20,03%. Што се однесува до добивката пред оданочување, 2022 година Шпаркасе ја одбележи со зголемување од 63,31% споредбено со 2021 година. 


Со оглед на тоа дека Шпаркасе е 5та најголема и 4та најуспешна банка, нејзиниот удел во вкупниот банкарски сектор е многу значаен. Во однос на капиталот и резерви, според податоците за 2022 година, Шпаркасе банка учествува со 11,39% во вкупниот износ, а во однос на добивката пред оданочување која ја оствариле сите банки, учествува со 10,75%.

Повеќе податоци и информации за банката прочитајте тука, а податоците за останатите банки може да ги видите на овој линк.


Стратегии за успех од искуството на Актива

Ефективното управување со проекти е критично во градежната и производствената индустрија, временските рокови, буџетите и квалитетот се постојано во прашање.

Адора Инженеринг - лидер во градежништво и еколошката свесност во земјата и регионот

Адора Инженеринг е една од најпознатите македонски градежни компании која од пред неколку години своите активности ги прошири и во некои од соседните држави.

Најголемите дистрибутери на храна и пијалаци во 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како најсеопфатна едиција која ги содржи податоците за најдобрите компании на пазарот, може да понуди широка палета на анализи од податоците со кои располага. Овој пат ги опфативме компаниите за дистрибуција на храна и пијалаци кои се најдоа на листите во 2022 година.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт