Петок, 22 Септември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

МЕРМЕРЕН КОМБИНАТ АД Прилеп, глобален лидер во екстракцијата и преработка на снежно бел мермер

МЕРМЕРЕН КОМБИНАТ АД Прилеп се наоѓа а листитa на 200 НАЈГОЛЕМИ и НАЈУСПЕШНИ уште од првото издание на едицијата, поточно уште од 2003та година.

Компанијата работи со околу 30% од концесиската површина од 2,19 км2, што ја прави најголемата површина за ископ на бел мермер во светот. 

Сивец ® е регистрирана трговска марка на ситно-грануларен доломитски мермер кој се вади од каменоломите на компанијата. Внимателно разработената комерцијална мрежа и близината до пристаништето во Солун, кое се користи како главен логистички центар, овозможуваат за  дистрибуција на Сивец®-от на сите континенти.

За 2022 во Македонија успеаа да го забележат 146то место на листата на НАЈГОЛЕМИ и 19то место на листата на НАЈУСПЕШНИ компании. Погоните за преработка во кои се преработува суровиот материјал од рудникот Сивец®, се лоцирани во градот Прилеп. Вкупната површина на фабриката зафаќа 65.000 м2, вклучувајќи и големи магацини за складирање на финални производи. Табли и плочки, полирани и неполирани во сите димензии, како и обработен гранулат, буња и изработени по порачка производи на CNC машините се само дел од производите кои можат да бидат произведени во фабриката. 

Сивец® мермерот е одбран да го даде карактеристичниот и ексклузивно бел изглед на многу големи и добро познати проекти – неверојатни уметнички дела, како што е величенствената Голема Џамија на Шеик Заед во Абу Даби. Како еден од последните големи и значајни проекти од светски рамки во кои е имплементиран Сивец®-от на Мермерен Комбинат е величенствениот Vendome Mall во Катар каде нивниот мермер е употребен на површина од 80.000 м2.

Најголемата индустрија во Македонија низ бројки

Индустријата за производство на делови и опрема за моторни возила е најголемата и најуспешната индустрија во последните години во Македонија. Замавот го зема со напливот на странски директни инвестиции на кои бизнис климата во нашата држава им се виде поволна.

ГЕМАК Трејд - лидер на пазарот за увоз и дистрибуција

Гемак е компанија која цели 3 децении е лидер на пазарот за увоз и дистрибуција и стратешки партнер на едни од најпродаваните светски брендови на алкохолни и безалкохолни пијалаци, тутун, кафе, храна и непрехрабрени производи.

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт