Среда, 17 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

50те компании со најголема остварена добивка во Словенија во 2022

Во оваа анализа ги споделуваме најуспешните компании од Словенија според добивката пред оданочување која ја оствариле во 2022 година.

Соработката со Агенцијата за јавно правни евиденции и услуги АЈПЕС од Словенија ни овозможува да имаме увид во најголемите и најуспешните компании од оваа земја. 

Првото место на листата на најуспешни за 2022 и припадна на фармацевтската компанија Крка ДД, со остварена добивка од 358,4 милиони евра. Второ место е компанијата за изградба на патишта и автопати Дружба за автоцесте со значително помала добивка од првата компанија, во износ од 192,9 милиони евра. На трето место е уште една фармацевтска компанија Лек ДД, а нејзината добивка изнесувала 168,9 милиони евра. Четврта на листата, со добивка од 81,7 милиони евра е транспортната компанија Лука Копер ДД, а по неа следат две компании од металопреработувачката индустрија, Цинкарна ДД и Импол ДОО. Нивните добивки изнесувале 51,2 милиони евра и 49,8 милиони евра. 

Со добивка од 39,1 милион евра следи Фотона ДОО, компанија за производство на оптоелектронски уреди, рангирана како седма компанија на листата на најуспешни. Осмо место го зазема Белектрон ДОО со добивка од 33,9 милиони евра, а деветото место и припадна на, кај нас добро познатата, Ген-И Трговија и Продажба на Електрична Енергија со 33,6 милиони евра добивка. Хидриа ДОО е десетта компанија со добивка од 32,9 милиони евра, а се занимава со произвоство на електрични мотори, генератори и трансформатори. 

Најзастапена дејност меѓу 50те најуспешни компании во Словенија е производната дејност, со дури 17 компании кои се дел од оваа листа, а кои заедно оствариле вкупна добивка пред оданочување од 387,1 милиони евра. 

Повеќе за компаниите од Словенија може да видите во табелата прикажана подолу, додека целокупните податоци за 200те најголеми и најуспешни се на следниот линк
Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт