Понеделник, 22 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Споредба на 10те најголеми компании во Македонија, Словенија и Хрватска

Освен податоците за македонската економија и македонските компании, 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ ги опфаќа и земјите од регионот и ги претставува 50те најголеми и 50те најуспешни од Хрватска и Словенија.

Анализата која ја претставуваме подолу низ табели и графикони ги споредува 10те најголеми компании од земјите и нивниот вкупен приход за 2021 година.

Забележуваме воочлива разлика помеѓу вкупниот приход помеѓу земјите, како поединечно по рангови така и на збирната сума. Македонија и покрај тоа што има многу висок приход кај првата компанија, сепак останува како најмала односно компаниите имаат остварено многу пониски приходи во однос на компаниите од Словенија и Хрватска. 


Низ бројки, најголемата компанија во Македонија има остварено приход од 2.079.781.011 евра додека најголемата компанија во Словенија има 3.858.604.894 евра, што е за 85,53% повеќе. Помала е разликата во однос на Хрватска каде најголемата компанија има остварено приход од 2.972.376.883 евра или во проценти 42,92% повеќе од Македонија.

 

Доколку ја погледнеме вкупната разлика, првите 10 компании од Словенија имаат генерирано приход од 20.993.614.060 евра, што е за 369% повеќе од генерираниот приход од страна на 10те најголеми компании во Македонија. Со Хрватска разликата е 194,7%, а нивниот вкупно генериран приход е 13.191.585.936 евра. 


Словенија е исто така поголема и од Хрватска, а разликата во вкупно генерираните приходи е 59,14% во полза на Словенија. 


Јавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.

15 години Државна лотарија

Државна лотарија, пред влезот во 2024-та одбележа 15 години постоење.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт