Понеделник, 22 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

18 НАЈУСПЕШНИ ФИРМИ ЗА ИЗМИНАТИТЕ 18 ГОДИНИ

Кои компании се лидери во изминатите 18 години по остварен профит?

Според анализата извршена врз основа на досегашните податоци и едиции на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ од 2003та до 2020та година, ви ја презентираме листата на првите најуспешни фирми за секоја година според нето добивката и добивката пред оданочување. Податоците говорат дека сè до 2013та година на лидерското место фигурираат фирми од дејноста на жичани и безжични телекомуникации, а веќе со доаѓањето на британскиот инвеститор и светски лидер во секторот на производство на прибор и делови за моторни возила – Џонсон Мети од 2014та доминира на самиот врв на листата на фирми со најголема добивка. Настанува исклучок во 2018та година и во 2020та со актуелниот лидер - Јавно Претпријатие за Државни Патишта на СРМ кој според податоците од Централниот Регистар на Република Северна Македонија, изминатата година има остварено добивка од 4.791.554.206 денари.

 2003та - Македонски Телекомуникации АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Нето добивка: 2.834.007.689 денари

 

2004та - Мобимак АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Нето добивка: 2.087.663.450 денари

 

2005та - Македонски Телекомуникации АД, Скопје

Дејности на безжични телекомуникации

 

2006та - Т-МОБИЛЕ АД, Скопје

Дејности на безжични телекомуникации

Добивка пред оданочување:  3.550.415.157 денари

 

2007ма - Македонски Телеком АД, Скопје

Дејности на безжични телекомуникации

Добивка пред оданочување: 9.425.140.948 денари

 

2008ма - Македонски Телеком АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Добивка пред оданочување: 6.554.555.678 денари

 

2009та - Македонски Телеком Ад, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Добивка пред оданочување: 6.501.352.158 денари

 

2010та - Македонски Телеком АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Добивка пред оданочување: 5.969.883.719 денари

 

2011та - Македонски Телеком АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Добивка пред оданочување: 6.166.129.510 денари

 

2012-та Македонски Телеком АД, Скопје

Дејности на жичани телекомуникации

Добивка пред оданочување: 5.647.633.662 денари

 

2013-та КАМЕНИМОСТ КОМУНИКАЦИИ АД, Скопје

Дејности на холдинг-друштвата

Добивка пред оданочување: 3.323.464.826 денари

 

2014та ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Добивка пред оданочување: 3.449.131.005 денари

 

2015та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Добивка пред оданочување: 5.622.891.985 денари

 

2016та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Добивка пред оданочување: 7.459.861.125 денари

 

2017та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Добивка пред оданочување:  5.957.285.188 денари

 

2018та - ТЕ-ТО АД, Скопје

Производство на електрична енергија

Добивка пред оданочување: 8.842.775.425 денари

 

2019та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Добивка пред оданочување:  5.622.645.893 денари

 

2020та - ЈАВНО ПРЕТПРИЈАТИЕ ЗА ДРЖАВНИ ПАТИШТА НА СРМ

Изградба на патишта и автопати

Добивка пред оданочување: 4.791.554.206 денариЈавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.

15 години Државна лотарија

Државна лотарија, пред влезот во 2024-та одбележа 15 години постоење.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт