Петок, 24 Мај 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.

На нашата листа на 200 најголеми и најуспешни компании се наоѓаат уште од првото издание на едицијата, поточно уште од 2003та година.

За 2022 година го забележаа 46 место на листата на најголеми (рангирани според вкупниот приход) и 12 место на листата на најуспешни компании (рангирани според вкупната добивка пред оданочување) во Македонија. 

Можеме да приметиме дека забележуваат исклучително значаен раст во нивниот вкупен приход. Имено, истиот во споредба со минатата година им е зголемен за 24,5%, додека пак растот во добивката е прикажан со 0.88%, со што ја потврдуваат и зацврстуваат својата позиција на пазарот уште една година. 

Во изминатата деценија, па сè до денес Пивара Скопје континуирано го унапредува своето работење во сите сегменти при тоа одржувајќи највисоко ниво на квалитет на своите брендови.

 

Пивара Скопје одбележала четврт век континуирани највисоки признанија на Monde Selection за квалитетот на СКОПСКО, највисоки признанија за најдобар индекс на квалитет за  Coca-Cola, иновирање на портфолиото со збогатување на нови брендови, вкусови и пакувања.

Во чест на својата 100-годишнина, Пивара Скопје, заедно со своите вработени, ја одбележа реализацијата на нови инвестиции од 10,7 милиони евра во современа опрема и најсовремена технологија, што овозможува понатамошна модернизација на компанијата и го поддржува нејзиниот долгорочен одржлив развој.

Пивара Скопје основа свој „Искусен центар“, интерактивен центар во рамките на капацитетите на компанијата, со цел да им овозможи на посетителите да патуваат низ 100-годишната историја и преку нивното активно вклучување да ја видат магијата на пивото.

Во своите капацитети содржат 5 основни пивски брендови и 22 осовни брендови на безалкохолни пијалаци. Просечниот број на вработени во ПИВАРА во 2022 изнесувал 391 лице. Исто така во соработка се со повеќе од 1000 локални добавувачи кои се дел од нивниот синџир на набавка. Т

имот на ПИВАРА Скопје се води по 4 основни карактеристики за одржливост и развој, а тоа се:

  • Купувачот на прво место
  • "Ние" пред "јас"
  • Одржливост
  • Едноставност

Компаниите за високоградба под лупата на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Во табелата подолу се претставени податоците за вкупниот приход и добивката пред оданочување на компаниите за високоградба, односно оние чија дејност е изградба на станбени и нестанбени објекти, како и нивните трендови во растот на овие параметри.

Финансиските резултати на компаниите за нискоградба во 2022 година

Во оваа анализа ги истражуваме финансиските резултати на градежните компании за нискоградба за 2022. Преку анализата на приходите, добивките, растот на приходите и добивките, како и вработените, можеме подобро да ги разбереме перформансите на овие компании и нивната ефикасност во текот на годината.

Шпаркасе Банка: Редефинирање на банкарството со решителни иницијативи

Во денешното динамично деловно поле, каде што успехот не се мери само во финансиска смисла, туку и со социјално и влијание врз животната средина, Шпаркасе Банка АД се издвојува како светол пример за корпоративна општествена одговорност (ООП).
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт