Среда, 17 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Маркетите со 17,25% пораст на вкупните приходи во 2022 година

Пост-ковид периодот се покажа уште подобро за маркетите. Во 2022 година 9те најголеми маркети остварија вкупни приходи од над 908 милиони евра или 17,25% повеќе од претходната 2021 година.

Како и последните неколку години, КАМ го задржа своето лидерско место на листата на најголеми маркети со вкупен приход од 232 милиони евра и добивка од речиси 5,1 милиони евра. Со убедлива разлика од следните рангови во однос на приходот КАМ уште еднаш го потврди своето место на пазарот и се рангираше како 10та најголема и 49та најуспешна компанија за 2022 година.

Втор маркет е КИППЕР маркет рангиран на 30то место на листата на најголеми и 69то место на листата на најуспешни. И покрај тоа што е на второ место во оваа дејност, КИППЕР сепак бележи успешна година и раст на приходот од 37,6% во однос на 2021 година. Салдото на КИППЕР на крајот на годината беше близу 137 милиони евра вкупни приходи и  3,6 милиони евра добивка пред оданочување. Компанијата бележи и највисок раст на приходите во однос на другите маркети од листата. Веднаш потоа, на 35 место, е СТОКОМАК со приход од 120 милиони евра и 3,5 милиони евра добивка пред оданочување. СТОКОМАК на листата на најуспешни се најде на 70тото место. 

Не заостануваат ни ТИНЕКС и ВЕРОПУЛОС кои сепак влегоа во првите 50 најголеми компании со приходи од 100 милиони евра за ТИНЕКС и 90 милиони евра за ВЕРОПУЛОС. Сепак, ВЕРОПУЛОС не го отстапи првото место на најуспешни ни оваа година па така компанијата е прв најуспешен маркет во 2022 година, рангирана на 26 место на листата на најуспешни со добивка од 9,8 милиони евра. 

На 6то место во дејноста маркетите КИТ-ГО од Штип се рангираа на 61во место на најголеми и 97 место на најуспешни со вкупен приход од 78 милиони евра и добивка од 2,8 милиони евра. Потоа следи ЖИТО маркети од Велес рангирани на 73то место и приходи од 62,9 милиони евра и РАМСТОРЕ МАКЕДОНИЈА на 76то место со приход од 58,8 милиони евра. 

Последното 9то место го завзема ГРАНДПРОМ-ЗУР кои се рангираа на 155 место според вкупните приходи кои изнесуваа 29,3 милиони евра. 


Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт